Special:Jonathan Eaton's Houses of Treasure
Meer dan 10 jaar na ons eerste spel 'Het Verdwenen Spiegelpaleis' kwam Jumbodiset met een vergelijkbare missie: ontwikkel story-driven escaperoom-spellen met jigsawpuzzels voor 16+. We bedachten het spelconcept, creëerden een samenhangend verhaal dat de spellen als afleveringen in een Netflixserie verbindt, en waren verantwoordelijk voor de vormgeving.
De eerste twee titels Ascalon’s Fury: The Beginning en Itzamna’s Eye worden in oktober 2021 gereleased in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Denemarken, Noorwegen en Zweden. De derde titel, The Rose of the Navigator Prince (en een vierde waarvan de titel nog onbekend is) volgen later. Leeftijd 16+. Aantal spelers 1-4.
Moderne Willy Wonka
Houses of Treasure is een serie die is ontworpen met het oog op een potentiële streamingdienst of boek. Het verhaal draait om Jonathan Eaton, een multimiljonair die op zoek is naar een opvolger. In plaats van de gebruikelijke aanpak, daagt hij gewone mensen uit om magische artefacten te bemachtigen uit zijn wereldwijde verzameling tempels, catacomben en piramides in een reeks testen."
Je raadt het al: per aflevering moet de speler een magisch artefact uit een van de Houses of Treasure zien te halen door een slot te kraken of zijn weg in een labyrint te vinden.
De mysteries kun je in willekeurige volgorde spelen, zonder je te verdiepen in de overkoepelende verhaallijn van Jonathan Eaton. Maar als je meerdere spellen speelt en je je wél verdiept in het grote verhaal, is dat een verrijking voor je spelervaring. In de afzonderlijke verhalen zitten namelijk in korte krantenberichten en artikelen hints verborgen over de opvolging van Jonathan Eaton. Trouwe volgers worden op die manier beloond met een rijkere spelervaring. Want is de zoektocht naar Jonathan Eaton’s opvolger wel echt het einddoel?
Denk- en legpuzzels
Jonathan Eaton’s Houses of Treasure is een coöperatief spel: de spelers moeten samenwerken om het raadsel te kunnen oplossen. Met behulp van een aantal hersenkrakers in spannend vormgegeven brieven, een notitieboekje vol mysterieuze aantekeningen, amuletten en legpuzzels (die in elkaar kunnen worden gezet én geroteerd) proberen ze het raadsel op te lossen. Door uiteindelijk de totale legpuzzel om te keren in de daarvoor bestemde poster (die is voorzien is van achtergrondinformatie), zien de spelers op de onderkant of ze het mysterie gekraakt hebben door middel van een roodfilter.
Het Verdwenen Spiegelpaleis
Het begon allemaal in 2007 toen Studio Patz vander Sloot nog CircusPatz heette en eigenlijk meer een droom was dan een echt bedrijf. Patz bedacht naast zijn reklamewerkzaamheden het concept van een speurpuzzel: een mysterie dat opgelost kon worden met spannende documenten en bewijsmaterialen. In 2008 gaf uitgeverij Unieboek Patz de kans om dit concept te ontwikkelen en te produceren. Patz bedacht er een verhaalwereld omheen: Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Het kwam zelfs in de bestsellerlijst terecht! Niet gek dat het spel na een kleine update nog steeds gespeeld en verkocht wordt.
Ontwikkeling en uitwerking: one-stop-shop Studio Patz vander Sloot
Studio Patz vander Sloot heeft als one-stop-shop in stevige samenwerking met opdrachtgever Jumbodiset het hele project uitgevoerd. Conceptontwikkeling, verhaalontwikkeling, vormgeving en illustratie waren in handen van Studio Patz vander Sloot) de 'hersenpuzzelontwikkeling' werd uitgevoerd door onze partner Living Story.
Concept/verhaalconcept/art direction: Patz vander Sloot (Studio Patz vander Sloot)
Illustraties: Cliff van Thillo (voor Studio Patz vander Sloot), Vormgeving: Marck van Doorn (voor Studio Patz vander Sloot)
Denkpuzzelontwikkeling: Rene Dijk, Michiel van Eunen, Karen Sikkema (Living Story voor Studio Patz vander Sloot)